Actualiteiten

Ontwikkelingen en nieuws

Uitreiking Anna proefschriftprijzen (kinder)orthopedie
Tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging op vrijdag 20 mei 2022, reikte Martin Kirch, voorzitter van het AnnaFonds|NOREF, drie Anna proefschriftprijzen (kinder)orthopedie 2021 uit. Voor de tweede maal werden deze prijzen uitgereikt na 32 jaar van generieke steun door het Anna Fonds|NOREF aan proefschriften, relevant voor de orthopedische beroepsuitoefening, verstrekt aan jonge klares of onderzoekers uit relevante basisvakken of randgebieden zoals traumatologie, plastische chirurgie, neurochirurgie of revalidatie.
De prijs bestaat uit een plaquette en € 1.500,-.

Virginie M.L. Pollet wint de proefschriftprijs kinderorthopedie 2021
From diagnosis to outcome in developmental dysplasia of the hip’

Foto: Dirk Kreijkamp Fotografie

Uit het juryrapport: de grondige aanpak van onzekerheden bij klinische aanpak van CHD met grote betrokkenheid van kinderorthopedisch Nederland. De volvoering van een RCT bij jonge kinder-patiënten was eigenlijk uitzonderlijk.

Link naar het proefschrift

Mylene de Ruijter wint de proefschriftprijs orthopedie 2021 (basaal onderzoek)
‘Diarthrodial joint resurfacing: Multi-scale biofabrication of mechanically stable implants;  Osteochondral tissue regeneration in the knee joint’
 Foto: Dirk Kreijkamp Fotografie

Uit het juryrapport: Evidente waardering voor zorgvuldigheid, vernuft en originaliteit en mogelijke impact voor de kliniek van aanpak van knie-arthrose; het internationale karakter van dit fundamentele onderzoek, de betrokkenheid van gerenommeerde instituten en je actieve betrokkenheid daarbij maakten indruk.

Link naar het proefschrift

Alexander Hoorntje wint de proefschriftprijs orthopedie 2021 (klinisch onderzoek)
Optimising treatment of younger, active knee osteoarthritis patients – surgical options and functional outcomes –
 Foto: Dirk Kreijkamp Fotografie

Uit het juryrapport: Qua invalshoek brede en diepgaande benadering van een toenemend hinderlijk probleem bij jongeren. Geeft duidelijke perspectieven aan deze patiënten en benadrukt het belang van revalidatie. Heeft artikelen gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften. Overstijgt de academische praktijk door betrokkenheid van orthopeden uit ‘perifere’ opleidingskliniek.

Link naar het proefschrift


 Anna prijs 2021 voor dr. Duncan Meuffels
Orthopedisch chirurg dr. Duncan Meuffels van het Erasmus MC heeft op vrijdag 8 oktober 2021 de Anna prijs ontvangen. Het Anna Fonds|NOREF, dat onderzoek in het orthopedisch vakgebied stimuleert, reikt deze prijs om het jaar uit aan een wetenschapper die een veelbelovende onderzoekslijn ontwikkelde. Dr. Meuffels krijgt de prijs voor zijn gedegen onderzoek naar de aanpak van knieletsels zoals gescheurde kruisbanden en aandoeningen aan de meniscus, bij veelal jonge amateursporters en topsporters.

Foto: Dirk Kreijkamp Fotografie

Lees hier het persbericht


Uitreiking Anna proefschriftprijzen 2018 – 2019
Tijdens het Anna Fonds symposium, gehouden tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging op
vrijdag 31 januari 2020, reikte het AnnaFonds|NOREF de Anna proefschriftprijzen uit aan de winnaars

  • Anna proefschriftprijs orthopedie: Eva Jacobs – Spinal Aging, Maastricht, november 2019
  • Anna proefschriftprijs kinderorthopedie: Monique Mastboom – Tenosynovial giant cell tumours, Leiden, november 2018

Laudatio Anna proefschriftprijzen 2018-2019


Anna prijs 2019 voor dr. Paul Kuijer
Tijdens het Najaarscongres van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging op vrijdag 18 oktober 2019, heeft Stichting AnnaFonds|NOREF de Anna prijs uitgereikt aan dr. Paul Kuijer, bewegingsspecialist in het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van Amsterdam UMC. Zijn onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met prof. dr. Gino Kerkhoffs en collega’s van de afdeling orthopedie en in negen omliggende ziekenhuizen, laat zien dat zorg op maat nodig is om weer te kunnen werken na een orthopedische operatie; net als in de topsport.

Lees hier het persbericht


Anna prijs 2017 uitgereikt aan prof. dr. ir. Jos Malda
Tijdens het Najaarscongres van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging op 13 oktober 2017 in Veldhoven, reikte Stichting AnnaFonds|NOREF de Anna prijs uit aan prof. dr. ir. Jos Malda uit Utrecht. Hij kreeg de prijs voor zijn uitstekende biomedisch onderzoek van het steun- en bewegingsstelsel.


Lees hier het persbericht